De Digitale Consulent

Een webshop beginnen

Je hebt een idee en één of meerdere producten. Tijd om het te commercialiseren! Maar hoe begin je daar aan? We geven je hieronder een handig overzicht waar je al rekening mee kan houden. Gebruik deze lijst best nog voor dat er gestart wordt aan het ontwerp of de ontwikkeling van je webshop.

een webshop beginnen

Verzending: kosten, verzendingstijd, …

Je pakketje verzenden is kinderspel, maar hoe bepaal je de kosten? En welke distributeur ga je gebruiken om je goederen bij je klanten te krijgen?

De kosten van een verzending kunnen soms hoog oplopen. Informeer je dus best op voorhand, zodat je weet over welke bedragen je spreekt. Als je deze kosten weet, dan kan je bepalen aan welke voorwaarden je kan versturen:

  • Gratis verzending, ongeacht de besteding van je bezoeker
  • Gratis verzending vanaf een bepaald aankoopbedrag (bv. €50 of €75)
  • Een vast tarief, ongeacht de grootte van het object
  • Een variabel tarief, afhankelijk van het product

De bekendste distributeurs in België zijn:

Ze hebben allemaal andere voorwaarden, dus informeer je best eerst op hun websites alvorens je een vaste koerier kiest.

Denk hierbij ook aan de groei van je onderneming: zodra je een bepaald aantal pakketjes verzend binnen een bepaalde tijd (bv. jaarlijks 200 pakketjes) kan je, afhankelijk van de koerier, betere voordelen genieten.

Tot slot: sommige shop-eigenaars kiezen er soms voor om de pakjes zelf te bezorgen. Dit is natuurlijk perfect mogelijk rond de kerktoren.

Voorwaarden: algemene, privacy, retour, garanties…

Het minder leuke gedeelte, maar wel een must: je voorwaarden uitschrijven. Om jezelf in te dekken kan je hier best wat tijd voor nemen, want duidelijke voorwaarden zorgen ervoor dat je jezelf een hoop ellende bespaart mocht er toch iets mislopen.

Denk vooral aan de privacy van je gebruikers: vermelden dat de gegevens veilig worden opgeslagen en niet verspreid worden is geen noodzakelijk kwaad.

Wat moeten klanten doen als ze niet tevreden zijn van een aankoop? Aan welke voorwaarden kunnen ze een pakketje terugsturen? Wie betaalt er voor deze verzendingskosten? Naar waar moeten ze het terugsturen? Welke garantieperiode bied je aan?

De juiste keuze bij een betalingsprovider

Betalingen accepteren via je webshop is een cruciaal onderdeel van het succes van je webshop. Op enkele jaren tijd zijn er verscheidene instanties bijgekomen, wat de markt aanzienlijk heeft opengetrokken. Meestal met positieve gevolgen voor de eigenaar van een e-commerce winkel. Er zijn er een hele boel:

De bekendste is waarschijnlijk Ingenico. Spijtig genoeg ook de duurste partij en niet de meest efficiënte om te koppelen met je webshop. Handel je met grote hoeveelheden dan zijn zij de partij waar je bij moet zijn. Als alles goed gaat duurt een activatie een 3 tot 4 weken. Ingenico vraagt maandelijks abonnementsgeld, bovenop transactiekosten.

De snelste om mee op te starten is Mollie. Mollie is enorm compatibel met Woocommerce. Ook zij bieden de meest bekende betalingsmodaliteiten, zonder maandelijks abonnementsgeld, maar met iets hogere transactiekosten. Voor beginnende webshops raden wij dan ook zeer sterk deze provider aan.

Naast Mollie en Ingenico heb je ook nog Icepay en Adyen. Beiden zijn vooral bekend bij onze Noorderburen.

Ook Stripe wint in onze contreien aan marktsegment, al is hun aanbod van betalingsmogelijkheden redelijk beperkt in België. Stripe is wel de beste oplossing voor internationale transacties.

Paypal: een integratie met Paypal is kostenloos, maar… ze hebben ook redelijk hoge transactiekosten. Als je niet meteen boven €2000 aan maandelijkse transacties geraakt, dan kom je al gauw uit op een kleine 5% aan fees.

SSL-certificaten

Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat de gebruikersgegevens verstuurd worden via een beveiligde verbinding. Je kan een veilige site herkennen aan een groen slotje voor het adres. Ook Google apprecieert het gebruik van SSL-certificaten enorm.


Met deze tips moet je alvast aan de slag kunnen om te starten met je webshop. Nog steeds niet zeker hoe je moet beginnen? Neem een kijkje in ons aanbod om je verder te helpen.